Tyske forskere vil bygge værksted på et af verdens mest barske områder, nemlig Antarktis, ved hjælp af Presencos balloner.

September 2018

Vi har leveret 2 isballoner til Alfred Wagner Instituttet, Tyskland. De tyske forskere vil studere iskerner fra det underjordiske værksted, hvor temperaturen kan være under minus 40 grader.

Metoden, hvor man bruger balloner til iskerneborings formål, blev først anvendt af de danske forskere af Niels Bohr Instituttet i 2012 i Grønland.

Der er mange fordele med brug af ballonen som konstruktions materiale. For det første er de væsentligt lettere end traditionel byggematerialer, som man normalt bruger til tagkonstruktion. Ballonens cylindriske struktur gør tunnel stærkere end den rektangulære form. For det andet kan ballonen genbruges, så kan man bygge flere tunneler. Ballonen er også miljøvenlig. I stedet for at efterlade værksted med forskningsanlæg, kan man tage luft ud af ballonen og pakke den væk. På denne måde efterlader man ikke noget byggemateriale på forskningsområdet. Desuden oplever forskerne at tunnelen er overraskende stærk og kan nemt understøtte vægten af sne på toppen. Når sneen akkumuleres, bliver strukturen mere kompakt, hvilket styrker tunnelen.

Se mere på https://www.jv.dk/kolding/Kaempeballon-fra-Kolding-skal-forme-underjordisk-vaerksted-paa-Antarktis/artikel/2639862

 

Bliv ringet op